«Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε

τί είδους άνθρωπος πάσχει από κάποια ασθένεια,

παρά να γνωρίζουμε από ποια ασθένεια πάσχει κάποιος άνθρωπος»

Ιπποκράτης

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής που διεξάγεται στο ΖΑΠΠΕΙΟ Μέγαρο στην Αθήνα, 17 – 19 Δεκεμβρίου 2021.

Το πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής αφορά την συσχέτιση γονιδίων με κληρονομικές νόσους και φυσιολογικά χαρακτηριστικά, καθώς και την ανταπόκριση στην φαρμακευτική αγωγή. Απώτερος σκοπός της Εξατομικευμένης Ιατρικής είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ασθενών και ταυτόχρονα η μείωση του κόστους της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στη χώρα μας το πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια άνθηση με ολοένα αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών ομάδων σε ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα που ασχολούνται με αντικείμενα του συγκεκριμένου πεδίου, όπως φαρμακογονιδιωματική, μεταβολομική, επιγονιδιωματική, πρωτεϊνωματική, αλλά και με συναφείς ερευνητικές κατευθύνσεις, όπως γονιδιωματική πληροφορική, γενετική και ηθική, και άλλα.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με απώτερο στόχο να αποτελέσει ένα κεντρικό φόρουμ για την παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιστημονικών πεπραγμένων από Έλληνες ερευνητές σε Ελλάδα και εξωτερικό στο πεδίο της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής. Με ομιλητές από τη χώρα μας αλλά και το εξωτερικό, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, θέτοντας γερά θεμέλια για τα επόμενα χρόνια.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξατομικευμένης Ιατρικής, όπως και το πρώτο, περιλαμβάνει ομιλίες από προσκεκλημένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις από νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και φοιτητές. Οι περιλήψεις των εργασιών που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο θα δημοσιευθούν σε ειδικό τόμο του νέου ελληνικού επιστημονικού περιοδικού “Εξατομικευμένη Ιατρική”. Επίσης, στο συνέδριο λαμβάνει χώρα το 1ο Φεστιβάλ Εξατομικευμένης Ιατρικής με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα που άπτονται της Γενετικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής στη χώρα μας.

Ευελπιστούμε ότι και το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς τακτικών επιστημονικών συναντήσεων υψηλής στάθμης μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στα πεδία της Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Ιατρικής με σκοπό τον ουσιαστικό επιστημονικό διάλογο, την ενθάρρυνση νέων συνεργασιών μεταξύ επιστημόνων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας για συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα στο πεδίο αυτό και την ενημέρωση της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας όχι μόνο για τα πεπραγμένα ελληνικών ερευνητικών ομάδων στο πεδίο της Εξατομικευμένης Ιατρικής αλλά και για ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης νέων ερευνητών.

Γεώργιος Π. Πατρινός

Πρόεδρος του Συνεδρίου

Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πάτρα, Τακτικό Μέλος και Εθνικός Εκπρόσωπος, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων, CHMPPharmacogenomics Working Party, Άμστερνταμ, Ολλανδία